Altfor ofte handler samtalen om store trær om hva det koster å flytte dem. Det vi burde snakke mer om, er verdien av å bevare dem. For sannheten er enkel: Store, friske trær har en verdi langt større enn prislappen på flyttingen.
Et godt eksempel finner vi i Florø, hvor to 80 år gamle lindetrær nylig ble gravd opp fra sjukehustomta for å bli bevart i det nye hageanlegget ved Albertatunet. Ett av trærne skal stå på midlertidig “lager” i over to år før det igjen plantes som tuntre. Det andre får et nytt permanent hjem. Når trærne ble veid etter flyttingen, var de henholdsvis 13 og 19 tonn.

Fem lindetrær på Florø sjukehus – to skulle reddes
I dag blir fokuset satt på kostnad ved å flytte, ikke verdien av å bevare. Men heldigvis er noen mer bevisst enn andre. I Florø var det opprinnelig fem lindetrær som stod på rekke på sørsida av gardsplassen ved det gamle sjukehuset. Tre av disse ble felt, men kommunen valgte å redde to av dem.
– Lind er egentlig et litt sjeldent tre her i området, sier Anders Espeset i Kinn Park og grønt.
Men det er ikke problemfritt å flytte et 80 år gammelt tre på 10 tonn – spesielt om sommeren med full bladkrone. Sigurd Sondre Huvestad fra Sigurd Sondre Trepleie, som sammen med Wikholm AS utførte jobben, innrømmer at timingen ikke var optimal:
– Jo, det er kanskje ikke det beste tidspunktet, og det er litt større trær enn vi er vant med å flytte, men dette skal kunne gå.
Vil du lese mer? Les hele saken i Firdaposten (krever abonnement)
Erfaring fra 140 trær under utbygging av Bybanen i Bergen
Sigurd Sondres Trepleie er eksperter på treflytting, trepleie, sikring av trær, stubbefresing og trefelling. Jon H. Gjerde fra deres team, som var med på flyttingen, forteller at de har flyttet omlag 140 trær i forbindelse med utbyggingen av bybanen i Bergen.
Prosessen krever presisjon og fagkunnskap: Først reduseres bladkrona for å lette trykket på røttene. Deretter klippes røttene på samme måte som man klipper rosebusker i hagen – for at nye rotskudd skal få gode vekstvilkår. Under selve løftet er det viktig at all tyngde kommer på rota og ikke stammen, for å unngå skader på barken.
– Det er tre ting kommunen må huske på de neste årene: Vanne, vanne og vanne, sier Huvestad med et smil.
Se film
Firdaposten snakket med Jon H. Gjerde og teamet mens de utførte jobben.
Reguleringsplanen krevde bevaring
Avgjørelsen om å bevare trærne var ikke bare basert på sentimentalitet. Prosjektleder Elin Sørbotten forklarer at reguleringsplanen i området krevde at ett av lindetrærene skulle tas vare på.
– Vi har nå valgt å ta vare på to av dem. Det ene skal flyttes permanent og det andre skal bli et tuntre mellom de to fløyene inne i hagen på det nye Albertatunet.
Kostnaden for hele operasjonen er anslått til nærmere 100.000 kroner. Er det verdt det?
– For det første sier reguleringsplanen at vi skal ta vare på ett av disse trærne da det handler om gjenbruk og bærekraft i prosjektet. Det vi har skjønt etter hvert er at et slikt tre representerer stor verdi i seg selv. Om vi skulle erstattet lindetreet med noe tilsvarende, ville det blitt mye dyrere, svarer Sørbotten.
Verdi fremfor kostnad
Prosjektet i Florø viser tydelig hvorfor vi må endre perspektiv. I stedet for å spørre “hva koster det å flytte?”, bør vi spørre “hva er verdien av å bevare?”
Et 80 år gammelt lindetre representerer:
- Betydelig CO₂-binding som har bygget seg opp over årtier
- Etablerte økosystemtjenester som skygge, luftrensing og biologisk mangfold
- Lokal identitet og naturarv som knytter stedet til sin historie
- Økonomisk verdi som langt overstiger flyttekostnaden
Som Stein Wikholm påpeker: – Slike gamle trær representerer en stor verdi. Ikke bare nostalgisk da det har vokst med Florø sjukehus, men om en skulle erstatte et slikt tre, koster det mye i kroner og øre.
Vi håper flere kommuner og utbyggere følger Florøs eksempel – og begynner å se på trær som investeringer, ikke utgifter.