- I Anleggsgartnermester Wikholm AS prøver vi å tenke helhetlig omkring bærekraft og sirkulærøkonomi. Derfor er vi også opptatt av å kunne ha en helhetlig leveranse, og i en slik profil passer denne kompost-containeren godt inn, sier Stein Wikholm.

Kompost-containeren Wikholm snakker om er «Gullars», som ble høytidelig døpt av statsminister Erna Solberg på Festplassen i Bergen lørdag 5. september.

- Jeg har den store ære og glede å døpe kompost-containeren Gullars, sa statsministeren før hun sendte av gårde det som viste seg å være en uknuselig flaske sider fra Hardanger i retning den gule containeren.

Også på andre forsøk holdt flasken stand mot stålet, og dermed ble Gullars døpt på en ytterst bærekraftig måte mens den robuste flasken med det gylne innholdet ble drukket med stor nytelse etter dåpen.

Samarbeid mellom mange gode krefter

Kompost-containeren Gullars er et samarbeid mellom Lystgården, Bærekraftige liv, Bybonden i Bergen og Anleggsgartnermester Wikholm AS, og er kort fortalt en komposteringsstasjon for komposterbart avfall fra husholdninger og restauranter. Etter gjesteopptredenen på Festplassen, hvor den ble introdusert for befolkningen i anledning Bergen Matfestival, ble den transportert til Marineholmen på Møhlenpris hvor den nå skal stå fast stasjonert.

- For Bybonden er dette et viktig prosjekt. Vi kan ikke fortsette å la matavfall gå til forbrenning. Dette er en ressurs vi må få tilbake i sirkulasjon i tråd med sunne og gode prinsipper om sirkulærøkonomi, forteller bybonde Ida Kleppe i Bergen.

- Sortering, innhenting og kompostering av matavfall er noe som definitivt burde vært en del av BIR sitt retursystem, men når de har valgt bort dette har vi nå fått med oss flere gode krefter i dette prosjektet i stedet. Vi håper at hele sentrum etterhvert kan få utplassert disse gule containerne. Nå starter vi på Møhlenpris, og så får vi se hvordan det går, sier hun.

Abonnementsordning

Selve komposterings-containeren er innkjøpt av Anleggsgartnermester Wikholm AS og leies ut til Bybonden. Foruten støtte fra Bergen kommune og Vestland fylkeskommune baserer prøveprosjektet seg på en abonnementsordning for husholdninger og næringsdrivende.

- Husholdningene på Møhlenpris får anledning til å levere inn matavfallet sitt for 100 kroner måneden, mens prisen for restauranter og kantiner kommer til å ligge over dette. Foruten gleden av å delta i et bærekraftig sirkulærprosjekt kan abonnentene selvsagt forsyne seg med næringsrik og uhyre fruktbar kompost, forteller bybonden.

- Maskinen har en kapasitet på inntil 300 liter matavfall i døgnet, og det tar bare 14 dager fra matavfallet går inn i den ene enden av komposteringskvernen til komposten kommer ut i den andre enden. Etter fire til seks uker med ettermodning sitter man til slutt igjen med førsteklasses kompost, sier Stein Wikholm.

Stein Wikholm har vært levende opptatt av bærekraft og sirkulærøkonomi i en årrekke, både som tidligere styreleder i NAML – Norske anleggsgartnere - miljø og landskapsentreprenører og som prosjektleder og bærekraftdrivkraft i Anleggsgartnermester Wikholm AS.

Valgte en engelsk leverandør

Anleggsgartnermester Wikholm AS har fra før en amerikansk container for kompostering av grøntavfall, men i samarbeid med Jørn Erik Toppe som jobber med kompostering ble det valgt en engelsk løsning denne gang. «The Rocket» - som er navnet på selve kompostkvernen – ble utviklet i forbindelse med munn- og klovsyken som herjet i England i 2001.

- Den er med andre ord kapabel til å takle langt tøffere utfordringer enn litt matavfall fra Møhlenpris, og alle godkjenninger er i orden, sier Wikholm.

- Kompost-containeren på Marineholmen er den første i sitt slag i Norge, men vi håper at den ikke blir den siste. I tillegg til de andre sentrumsbydelene mener vi at store borettslag kan være en naturlig målgruppe for denne løsningen. Der har de gode forutsetninger for å bygge opp en infrastruktur som muliggjør gjenbruk av matavfallet til kompost, til glede for både beboerne og miljøet, poengterer han.

Han mener at prosjektet passer godt inn i profilen til Anleggsgartnermester Wikholm AS.

- Vi prøver å tenke helhetlig omkring bærekraft og sirkulærøkonomi. Derfor er vi også opptatt av å kunne ha en helhetlig leveranse, avslutter Stein Wikholm.